HITSA_microhaven_plantekasse_Esbjerg_foto_by_Move_arkitektur_IMG_8595_2560x1440

Byggherre:
Bostadsrättsförening AB, Afd. 1, Esbjerg

Arkitekt/rådgivare:
MOVE Arkitektur

År:
2014

Produkter:
MICROHAVEN Planteringslåda

Mikroträdgårdar i bostadsrättsförening, Esbjerg, Danmark

Planteringslådan MICROHAVEN utvecklades med hållbarheten i fokus för ett stort gårdsmiljöprojekt för Arbejdernes Boligforening avd. 1 i danska Esbjerg.

Landskapsarkitekterna i dåvarande MOVE Arkitektur formgav de ovala högbäddarna i stål, medan HITSA stod för smidet och produktionen av planteringslådorna.

Projektets mål var att anlägga en mer hållbar gårdsmiljö och samtidigt skapa förutsättningar för aktivitet och gemenskap på de stora gräsytorna mellan kvarteren. Här stod tidigare utspridda träd som gav ett lite spretigt intryck, och gångstigar som enbart löpte längs huskropparna. Här stod även flera torkställningar som sällan användes.

MOVE Arkitektur involverades och anordnade bland annat workshops med de boende.

Det visade sig att många drömde om att odla blommor och grönsaker på gården, vilket gav inspiration till mikroträdgårdarna.

Planteringslådan MICROHAVEN är en högbädd som gör det enkelt att ha trädgård. Storleken är överskådlig och jorden finns i bekväm arbetshöjd. Ett utstansat nummer på sidan visar vem eller vilka av de boende som sköter planteringslådan.

Den ovala formen ger kärlet ett mjukt intryck som är mer välkomnande än avgränsande. MICROHAVEN-planteringslådorna är placerade längs gångstigarna som nu korsar området. Högbäddarna blir sedda och inbjuder till samtal och social samvaro.

Det stora gårdsområdet i Esbjerg präglas nu av gångstigar kantade av prunkande blomsterängar. I de gamla torkställningarna hänger hängmattor och lekredskap. Många av de gamla träden har lämnats kvar för att skapa en grönskande och uppvuxen miljö. Området har med andra ord blivit en oas i staden där man kan njuta av naturen på många olika sätt.

Projektet stöds av danska Realdanias initiativ ’Bedre Boligliv’.

Kontakta oss här

Ring oss
Tel: +46 (0)8-1213 0499

Skicka ett mejl på
info@hitsa.se

Glömt ditt lösenord?

|