Byggherre:
Solrød kommun

År:
2021, 2023

Produkter:
FJORDPARK MILJØ

Sopsortering i Solrød kommun

Sedan 2021 har Solrød kommun satsat på sopsortering i offentliga miljöer. Som en del av initiativet har sorteringspapperskorgen FJORDPARK MILJØ placerats ut på flera platser i centrum och vid stationer.

Till en början lånade Solrød kommun en enda FJORDPARK MILJØ som ett test. Därefter ställdes 14 sorteringspapperskorgar ut runt köpcentret Solrød Center. I augusti 2023 står mer än 40 FJORDPARK MILJØ utplacerade runt om i Solrød kommun.

FJORDPARK MILJØ i Solrød är indelad i tre moduler för plast, glas/metall och restavfall. Varje modul har sin egen färg på sopsäcken. Vid tömning samlas säckarna i samma fack på sopbilen för att sedan sorteras efter färg på återvinningscentralen.

Solrød kommun om projektet:

Helle Post, tidigare projektledare på Teknik- och miljöförvaltningen i Solrød kommun, ansvarade för projektet. Hon säger:

”Vi ville ha en papperskorg med enkelsidigt inkast eftersom vi av erfarenhet vet att fåglar tar sig in i papperskorgar med dubbelsidigt inkast. Vi var tydliga med att man skulle kunna slänga skräpet i papperskorgen utan att röra vid den – den skulle alltså inte har något lock. Vi ställde också krav på den visuella framtoningen och att den skulle smälta in i stadsmiljön. Dessutom skulle det vara en sorteringspapperskorg som kunde anpassas till nya krav i framtiden”, säger Helle Post.

”Den stora utmaningen ligger i att få människor att sortera rätt. Tyvärr hamnar ofta fel sopor i säckarna. Nu försöker vi få bort papperskorgar utan sortering i stadskärnan så att det blir tydligt att man måste sortera. Vi kommer också att satsa på mer information, både i media och på själva papperskorgarna. Solrød kommun har ett tydligt mål om att vara en grön och hållbar kommun, så papperskorgarna ligger helt i linje med vår vision. Vi gör allt för att källsortering i stadsmiljö ska bli en framgångssaga”, säger hon.

Se alla våra papperskorgar för parker och gator

Kontakta oss här

Ring oss
Tel: +46 (0)8-1213 0499

Skicka ett mejl på
info@hitsa.se

Glömt ditt lösenord?

|